پیشرفت در نوازندگی  چگونه حاصل می شود؟

چگونگی پیشرفت در نوازندگی. این سوالی است که هر نوازنده ی تازه کاری از خود می پرسد. اما برای رسیدن به نتیجه مطلوب باید تلاش های بسیار کرد. در این مقاله ی آموزشی موسیقی به هشت نکته که می تواند شما را به هدف دلخواهتان نزدیک کند اشاره می کنیم.

 

نوازندگی یک زن در اجرای زنده

  • ساعت مشخصی را در طول روز برای تمرین ها اختصاص دهیم:
    ممکن است نتوانیم هرروز در ساعت مشخصی  تمرین و نوازندگی مان را شروع کنیم بنابراین باید بر اساس  کارهای روزانه خود ساعت های مشخصی را در روزهای مختلف در یک جدول نوشته و حتی الامکان به آن عمل کنیم حتی اگر یک روز از نوازندگی به هر دلیلی کنسل شد سعی کنیم در یکی از روز های بعد جبران نماییم.

 

  • استایل و اکول  صحیح جهت نوازندگی بدون نقص:
    ستایل و اکول از مهم ترین خصوصیات یک نوازندگی صحیح است. نحوه گرفتن ساز، گرفتن مضراب ، گرفتن آرشه ، نحوه ی قرار گرفتن انگشتان روی ساز و…. در ساز های مختلف  باید به صورت صحیح همان طور که استاد مربوطه تاکید می کند انجام شود (استایل) و طریقه صحیح  نشستن پشت ساز و استایل صحیح بدن در گرفتن ساز نیز باید به طور کامل رعایت شود (اکول ).

 

  • گرم کردن دست ها جهت  نوازندگی:
    نسبت به سازها و استایل های مختلف گرم کردن دست ها متفاوت می باشد که این امر باید با مشورت استاد مربوطه انجام پذیرد معمولا جهت آمادگی دست ها از اتود ها ی ساده از سرعت کم به زیاد استفاده می گردد.

 

  • وزن خوانی و نت خوانی درس جدید:
    در کنار گرم کردن و آمادگی دست ها باید به وزن خوانی و نت خوانی درس جدید نیز بپردازیم تا هنگامی که بخواهیم  بصورت عملی روی ساز مربوطه اجرا کنیم مشکلی در انتقال نداشته باشیم در ضمن باید  نکاتی که استاد در کلاس روی آن ها تاکید کرده را بررسی کنیم.( درواقع جهت پیشرفت دراین بخش مهم نوازندگی گذراندن دوره سلفژ بسیارلازم میباشد)

 

  • استفاده از مترونوم جهت پیشرفت در نوازندگی:
    شروع تمرین درس جدید حتما باید با سرعت پایین انجام شود و تا زمانی که بطور پیوسته درس جدید را تا پایان نزدیم سرعت را به هیچ وجه بالا نبریم که این امر فقط با استفاده از مترونوم قابل اجرا می باشد.

 

  • تکرار روزانه ی قسمت های پیچیده تر قطعات جهت نوازندگی بدون نقص:
    معمولا در بیشتر قطعات جملات یا میزان هایی هستند که احتیاج به تمرین بیشتری نسبت به بقیه قطعه دارند بنابراین باید با تکرار بیشتر این بخش ها با تسلط کامل همه ی قطعه را بدون نقص و یکدست اجرا کنیم.

 

  • تداوم تمرین جهت نوازندگی برتر:
    فاصله افتادن بین تمرین ها هم از لحاظ  فیزیکی هم از جهت  ذهنی و تمرکز پیشرفت نوازندگی را کند می کند ماهیچه ها با قطع شدن تمرین و فاصله افتادن بین آن بدرستی پرورش نمیابند وحتی ممکن است لطمه ببینند به همان نسبت تمرکز و سرعت عمل مان هم بشکل مناسبی پیش نمیرود، بسیاری از هنرجویان به همین دلایل قادر به اجرای با کیفیت و کامل قطعات نیستند ودلیلش را متوجه نمیشوند.

 

  • رعایت نوانس ها در نوازندگی:
    دقت در رعایت کردن نوانس، اجرای قطعات و آثار موسیقی را لطیف و تاثیرگزار میکند . هنرجویان پس ازفراگیری  وتسلط کامل قطعات باید در مرحله پایانی با استفاده از نوانس به کیفیت اجرای خود بیافزایند که این امر به درک بهتر و شنیداری بالاتر آنها نیز کمک بسزایی میکند.

 

این مقاله یکی ار مقالات آموزشی موسیقی در وب سایت آموزشگاه موسیقی چاووشآموزشگاه موسیقی در شیراز – می باشد.

استاد خوب موسیقی و ویژگی های آن:

استاد خوب موسیقی باید ویژگی هایی داشته باشد که بتواند هنر آموزان خوبی تربیت کند.  بر اساس تجربه هنگام ثبت نام کلاس موسیقی این سوال برای همه پدر و مادر ها پیش می آید که چگونه یک استاد خوب را از بین دیگر اساتید موسیقی انتخاب نموده و آنها را برای فرزند خود انتخاب کنند.

اکثر والدین هنرجویان، علاوه بر سبک تدریس موسیقی استاد حساست بالا و برحقی نیز نسبت به موضوعات اخلاقی و طرز برخورد استاد با هنرجو دارند. یک استاد خوب علاوه بر اینکه باید مظالب را به زبان ساده به هنرجویان آموزش دهد، باید یک روانشناس خوب نیز باشد.

در بعضی موارد حتی استاد موسیقی باید روش تدریس خود را بر اساس یادگیری هنرجو تغییر دهد. اولین روز های یادگیری موسیقی مطالب به مراتب برای هنرجویان سخت تر است و اساتید باید صبر و حوصله ی بیشتری در روند یاد گیری هنرجو داشته باشند.

علاوه بر آن استعداد بچه ها متفاوت است و ذکر این مورد نیز خالی از لطف نیست که همانند صبر و حوصله ی استاد موسیقی در روز های اول یادگیری، صبر پدر و مادر ها هم در این راه رسیدن به نتیجه دلخواه لازم است.

استاد خوب موسیقی باید فن بیان بالا داشته باشد، جمله های خود را به صورت واضح بگوید و مطالب را بگونه ای بیان کند که از نظر هنرجویان بسیار روان، واضح، دقیق و رسا باشد.

استاد خوب موسیقی

 

هشت ویژگی یک استاد خوب موسیقی را بشناسید.

  1. استاد خوب باید بتواند به هنرجو در زمینه انتخاب ساز و خرید آن مشاوره و راهنمایی بدهد.
  2. استاد خوب لازم است تا تسلط کامل بر نت خوانی، تئوری موسیقی و سلفژ را داشته باشد و همچنین بهتر است که دارای تحصیلات دانشگاهی موسیقی باشد.
  3. رعایت حریم اخلاقی بین استاد و هنرجو لازم است.
  4. علاوه بر تکنیک و تمرین های پایه، زمانی را به کار کردن آهنگ های ایرانی و آشنا به گوش هنرجو اختصاص دهد.
  5. روحیه ی هنرجویان را بشناسد زیرا که رفتار معلم هدایت در مسیر درست را به همراه دارد .
  6. به نقاط قوت و ضعف هنرجوی خود آگاه باشد و همواره او را تشویق کند.
  7. با راه کار های خود شور و اشتیاق را در هنرجویان بوجود آورد .
  8. همواره  پیشرفت هنرجوبان را به او  و خانواده اش اطلاع دهد تا باعث دلگرمی آن ها شود.