تمرکز حواس و حافظه
تمرکز حواس راز جاودانه ی هر کامیابی است
استفان زواک
تمرکزحواس یعنی استعداد ثابت نگه داشتن توجه و دقت روی موضوع یا کاری که با میل و اراده انتخاب شده و مانع توجه شما روی موضوعات دیگر می شود.
به نظر می رسدتعریف فوق برای بزرگسالانی که به تربیت تمرکز حواس همت گماشته اند، مصداق دارد و کودکان لازم است از راههای متناسب با سنشان به کسب این مهارت بپردازند.
اغلب ما تعریف نادرستی از تمرکز حواس داریم، وقتی افکاری مزاحم به جز موضوع اصلی به ذهنمان می رسد، و یا عوامل محیطی موجب حواس پرتی ما می شود، احساس سرخوردگی می کنیم و گمان می کنیم که قدرت تمرکزنداریم، که این برداشت نادرستی از تمرکز حواس است.
تمرکزحواس یعنی به حداقل رساندن عوامل حواس پرتی
تمرکز حواس امری نسبی است و با توجه به شرایط و افراد متفاوت است.
تمرکز حواس را از همان کودکی و با کسب تجربه های مختلف یاد می گیریم، که اگر زمینه مساعد باشد و از همان دوران کودکی یاد بگیریم که چگونه تمرکز خوب داشته باشیم، بعد ها کمتر با مشکلات حواس پرتی روبرو می شویم.
تمرکز گاهی ساده و گاهی مشکل است، تمرکز بر روی موضوعهایی که نیاز به تفکر و تجزیه دارند، مشکل و بر روی موضوع هایی که جنبه تفریحی و سرگرمی دارند، بسیار آسان است.
تمرکز امری اکتسابی است و باید هر روز پرورش و جهت داده شود، و هر کس با هوش عادی خود میتواند به آن دست یابد.
از اقدامات حمایتگرانه والدین در دستیابی به تمرکز حواس کودکان و در واقع از روشهای موثر دستیابی به این مقوله، پرداختن به موسیقی از سنین قبل از دبستان است.
کودک با بهره گیری از یک وسیله ساده، رنگی و جذاب بلز با دنیایی وسیع از شعر و ملودی و حرکت روبرو خواهد شد.
کودک می آموزد که می تواند با کنترل ذهن، و مدیریت رفتار قطعه ای را بنوازد و بخواند.
شاید اوایل کار، کودک مدت زمان بسیار کوتاهی بتواند روی موضوع تمرکز کند ولی به مرور، مدت زمان تمرکز افزایش چشمگیری خواهد داشت. یکی از روشهای ساده برای افزایش هوش و تمرکز کودکان پخش موسیقی های ساده در زمان هایی است که آنها به فعالیتی غیر موسیقایی مشغول هستند، پخش موسیقی باعث می شود که آنها فقط صدای موسیقی را بشنوند و سایر محرکهای محیطی را که موجب حواس پرتی و بهم خوردن تمرکزشان می شوند را دریافت نکنند. تحقیقات روانشناسی نشان می دهد تفاوت معناداری وجود دارد بین کودکانی که از آموزش موسیقی برخوردار بوده اند و آنهایی که تعلیمی ندیده اند.
روابط اجتماعی موثرتر، اعتماد به نفس بیشتر، تمرکز و دقت بالاتر، حافظه قوی تر و بطور کلی توانایی ذهنی بالاتر در افرادی که ساعاتی از روز را به فعالیتهای موسیقایی مثل گوش دادن به موزیک یا نوازندگی انفرادی و گروهی، پرداخته اند، بیشتر است.
امروزه از موسیقی در درمان بسیاری مشکلات کودکان نظیر کمرویی، نقصان توجه و تمرکز، مشکلات گفتاری، اختلالات یادگیری، اختلالات رفتاری با ابزار و ادوات موسیقی، استفاده می شود.