موسیقی چگونه آغاز شد ؟
موسیقی چگونه آغاز شد ؟ و آیا اجداد نخستین ما با کوبیدن اشیاء به هم جهت ایجاد ریتم موسیقی را آًغاز کردند، یا از صدای خود برای آواز خواندن بهره می بردند؟ آنها از چه نوع ابزار موسیقی استفاده می کردند؟ آیا موسیقی همیشه برای جوامع بشری مهم بوده است؟ و اگر بوده به چه دلیل؟ اینها سوالاتی است که در فرضیه های اخیر و مقالات نظری مورد بررسی و در منابع مختلف از جمله پیشگامان جامعه شناسی (frontiers in sociology) منتشر شده است. پاسخ به این پرسش ها این موضوع را آشکار می سازد که، فدمت وجود موسیقی، در هر صورت با قدمت پیدایش بشر همزمان بوده است.
داستان پیدایش موسیقی به قدمت داستان پیدایش انسان است.
موسیقی چیست؟
پاسخ دادن به این سوال بسیار مشکل است. چون هر فرد نظر مخصوص به خویش را در این خصوص دارد. جرمی مونتاگ نویسنده این مقاله از دانشگاه آکسفورد، معتقد است:
صدا بیان کننده احساس است.
با درنظر گرفتن این تعریف، زمزمه کردن یا آواز یک مادر برای آرام کردن کودک خود می تواند به عنوان موسیقی محسوب شود. و این موسیقی ساده به احتمال زیاد قبل از گفتار بوده است.
اما ما چگونه و کجا می توانیم بین موسیقی و گفتار مرزی قائل شویم. ریتم و پترن و کنترل pitch در موسیقی مهم است، در حالی که این موارد هنگامی که فردی غزلی می خواند یا با احساس سخن می گوید، صورت می گیرد.
مونتاگ معتقداست هر کدام از ما به شیوه خودمان می توانیم بگوییم “بله” و این موسیقی است و همچنین می توان گفت “نه” و این تکلم گفنار است.
پس چه موقع اجداد نخستین ما شروع به خلق موسیقی کردند و دوباره همان سوال که موسیقی چگونه آغاز شد ؟
هنگامی که ما شروع به آواز خواندن می کنیم، آن وقت کنترل pitch اهمیت پیدا می کند. دانشمندان جمجمه و فک فسیل شده ی میمون های اولیه را بررسی کردند تا بفهمند آیا آنها قادر به ادا کردن pitch صداها و کنترل آن بوده اند.
حدود یک میلیون سال قبل، اجداد مشترک انسانهای نئاندرتال و بشر مدرن استخوان بندی آوازی جهت خواندن آواز داشته اند درست مثل خود ما! اما دانستن اینکه آیا آنها آواز می خواندند غیرممکن است.
یکی دیگر از اجزاء تشکیل دهنده موسیقی ریتم می باشد. شاید اجداد نخستین ما از طریق دست زدن موسیقی ریتمیک خلق میکردند و این کار ممکن است با ابزار موسیقیایی اولیه بشر در ارتباط باشد. زمانی که آنها دریافتند با کف دست ضربه زدن به سنگها یا جمع کردن شاخه درختان با همدیگر به دست آنها آسیب آنچنانی نمی رساند، ممکن است بسیاری از این ابزار موسیقی از مواد نرم مانند چوب و نی ساخته می شدند پس ماندگار نبودند.ابزاری که باقی مانده نی هایی از جنس استخوان می باشند.
برخی از ابزار موسیقی کشف شده از استخوان های بال قو و کرکس است و بین ۳۹۰۰۰ سال تا ۴۳۰۰۰ سال قدمت دارد. دیگر ابزار کهن موسیقی در مکانهای شگفت آور پیدا شده اند. برای مثال، شواهدی وجود دارد که ۱۲۰۰۰ سال قبل بشر با ضربه زدن به ناقوس ها یا قندیل های سنگی که درون غارها وجود داشته است و همچنین استفاده ازخود غار که به عنوان انعکاس دهنده صدا عمل می کرده است، به تولید صدا مبادرت می کردند. پس ما میدانیم که موسیقی قدمت زیادی دارد، و ممکن است از زمان اولین ترقی انسانها به همراه ما بوده باشد.
اما چرا موسیقی خلق شد و چرا ماندگار ماند؟
عملکرد های مختلف زیادی برای موسیقی متصور است. یکی از آنها رقص است. اینکه آیا در مرحله نخست رقاص های اولیه یک ساز همراه موسیقیایی خلق کردند یا اینکه موسیقی منجر به حرکات موزون افراد شده است، هنوز در هاله ای از ابهام باقی مانده است. یکی دیگر از دلایل واضح برای وجود موسیقی، سرگرمی است که می تواند جنبه شخصی یا جمعی داشته باشد. موسیقی همچنین می تواند برای ایجاد ارتباط استفاده شود. برای فواصل زیاد غالبا از ابزار موسیقی مانند طبل و شیپور استفاده شود. یکی دیگر از دلایل خلق موسیقی، مراسمات مذهبی است و تقریبا تمام مذاهب از موسیقی بهره می گیرند.
با این حال مهمترین دلیلی که باعث شکل گرفتن و ماندگاری موسیقی می شود، شاید به خاطر جمع کردن افراد به دور هم باشد. موسیقی منجر به الفت و نزدیکی می شود، درست مانند الفت و مهر بین مادر و کودک و یا الفت بین یک گروه مونتاگ. موسیقی کارگران را به هنگام کارهای تکراری و خسته کننده شاد می کند و کمک می کند که آنها با هم حرکت کنند و نیروی کارشان افزایش یابد. رقص یا سرود دسته جمعی به هنگام شکار و جنگ باعث انسجام و تعهد افراد درون یک گروه می شود. مونتاگ در نهایت نتیجه گیری می کند:
موسیقی با ایجاد الفت و نزدیکی نه تنها باعث تشکیل خانواده می شود، بلکه اجتماع افراد به خودی خود منجر به جمع شدن کسانی می شود که انزوا اختیار کرده اند.
موسیقی چگونه آغاز شد ؟
مترجم: سامان شایگان
منبع: sciencedaily
بازتابها و دنبالکها
[…] چند شعر از بزرگان شعر کشور خود را بلد نباشد! نداند که موسیقی چگونه آغاز شد و بزرگان موسیقی روزگار خود را نشناسد و نداند سبک آنها […]
دیدگاهتان را بنویسید
می خواهید در گفت و گو شرکت کنید؟خیالتان راحت باشد :)